Koffein

A 8+1 legnagyobb sületlenség a vegetáriánus táplálkozással kapcsolatban

“Nem eszel húst? Akkor mit eszel?” – Össze sem tudom már számolni, hányszor hallottam ezt az elkerekedett szemekkel, szörnyülködve elméltatlankodott két mondatot abban a 8 évben, amíg vegetáriánus voltam. Annak érdekében, hogy kicsit eloszlassam a vegetáriánus táplálkozás körüli általános magyar tudatlanságot, összegyűjtöttem gyorsan néhány súlyos tévedést. Bevallom, titkon abban reménykedem, hogy az írásom nyomán alkalmasint… Tovább »

10 dolog, amitől fiatalok és egészségesek maradnak a holland nők

Immár második éve élek fél lábbal Hollandiában, de még mindig újra és újra meglepődök, amikor belibegek a heti rendes meztelenkedős kollektív izzasztásra a helyi szaunában, hogy a holland nők teste bizony nem öregszik. Vagyis öregszik, de egyáltalán nem úgy, ahogy azt én otthon megszoktam. Éppen ezért átgondoltam, és most meg is osztom, hogy vajon mit… Tovább »

2 üdítő légúttisztító és gyulladáscsökkentő tea

Az élet a Koffeinnel tehát nem állt meg csak ezért, mert leszoktam a kávéról – máris gondoskodtam, jó hedonista spiritualista módjára arról, hogy a korai öröm soha ne fogyjon el. Ezúttal – nem titkolom, hogy a Minden OK-n bemutatott borsmenta inspirálta – a hollandok által oly kedvelt, különleges mentatea receptjével és egy saját ízlelőbimbó-, orr-… Tovább »

Vajas fejér’ én sem járok a szomszédba!

A vaj szinte egyidős a tejfogyasztással, no meg a mindenféle marhaságok háziasításával (nem, ez most nem egy férfigyűlölő utalás! A férfiak és a nők meggyőződèsem szerint egyáltalán nem marhaságok). A Biblia szerint már Ábrahám is fogyasztotta, és egészen az újkorig a vaj jóléti szimbólum volt- erre utal a kényeztetés kifejezésére a magyar népi hagyományban fennmarat… Tovább »

Gyógyító ételek – Kakukkfű

Itt a tél, és még tart a köhögési szezon, tombolnak az orrnyálkahártyák, a melléküregek és a bronchitisek, ráadásul a karácsonyi trakta is anyakunkon… sokan nem is tudjuk, hogy a konyhaszekrényben meg finom és potenciálisan gyógyító ételek egész sora lapul, mégpedig szárított kakukkfű formájában. A kakukkfű iránti szerelmem 19 évesen kezdődött, amikor G.K. barátnőm német ajkú… Tovább »

3 étel, amit biztosan soha nem kóstolnál meg, ha ezt megnézed!

A föld szép, nagy és kerek, az ember pedig – mintegy engedelmeskedve az isteni parancsnak – szaporodott és szokasodott rajta, betöltötte azt különböző, sokszor csodálatos, néha pedig rettenetes kultúráival, tradíciókkal a művészet minden területén, beleértve a konyhaművészetet is. Óvakodnék bármit is haszontalan barbár szokásként megbélyegezni, ám sokszor az, amelyik az egyik kultúra számára normális és… Tovább »

Mikor is érdemes a napi betevő kávémat meginni?

A válasz egyszerű: csakis 9:00 után – tehát van még egy érvem a munkahelyi reggeli kávészünet idejének szigorú betartására! Coming out: igen, bevallom! Én is azoknak táborához tartozom, akiknek eddig minden áldott reggel az első, szinte minden érzékszervet betöltő gondolata egy illatos, forró és intenzív ízű, bögrés koffein dózis volt. Most azonban egy egész kupac… Tovább »

Böjti cikik

Én akartam bizony írni a Gerson terápiából ismeretes kávés beöntésről a böjti cikkek kapcsán, no meg ígértem azt is, hogy feldolgozom a saját böjti tapasztalataimat, és beszámolok arról is, hogy kinek nem ajánlott a böjt, ki másnak meg nagyon, és ezt egészen mostanáig nem tettem meg. Mivel végtelenül nagy szemtelenség volna a részemről, ha nem… Tovább »

Ismét egy böjti dózis – az élet szolgálatában

>> Nagyböjti megtisztulás – honnan ered? >> Nagyböjti megtisztulás – humbug-e vagy életmentő gyógyír? >> Leghűségesebb társunk, a test >> Ne most mutasd meg, mennyit bírsz! >> Hogyan böjtöljünk? >> Manna-Manna: Böjti MAPPET show az étel-intolerancia tüneteinek gyógyításáért >> Böjt, mint terápiás módszer többszempontú bemutatása a Más Ok – Minden OK blogon   *** Tetszett… Tovább »

Böjti dózis összefoglaló

>> Nagyböjti megtisztulás – honnan ered? >> Nagyböjti megtisztulás – humbug-e vagy életmentő gyógyír? >> Leghűségesebb társunk, a test >> Hogyan böjtöljünk? *** Tetszett ez a bejegyzés? Olvasd el a következőt is! Ha szeretnéd, a Facebook-on is követheted a Koffein blogot! Koffein Volna kedved velem jógázni? Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!... Tovább »

Hogyan böjtöljünk?

Hahá, a nagyböjti megtisztulás cikkekből már láttunk sokat, de még egyetlen egyben sem beszéltem arról, hogy hogyan is lehet böjtölni? Mert ugyebár vannak a szigorú léböjtisták, meg a gyümölcsnapisták, meg a “bármiről-lemondisták”, de valódi tippeket még nem adtam, ugye? Pedig ideje van a böjtnek, mi több, lassan ki is futunk belőle… Előkészületek   Mielőtt nekiállnánk… Tovább »

Nagyböjti megtisztulás – humbug vagy életmentő gyógyír?

A nagyböjthöz kapcsolódó cikksorozat 2. részeként szeretnék kicsit annak a kutatómunkának az eredményeiről beszélni, amelyet a méregtelenítő kúrák körül a “szkeptikusok”, “tudomány-hívek” és “alternatívok” között folyó sok évtizedes vitában való állásfoglalásom megalapozásához végeztem. A cikksorozat első része, amelyben a böjtölés hagyományáról és lényegéről beszélek, ITT érhető el.   A XX. század során megváltozott emberi világunkban… Tovább »

Mit lát a képen?

Rorschach-teszt Koffein módra Jó reggelt, kedvesek!     *** Tetszett ez a bejegyzés? Olvasd el a következőt is! Ha szeretnéd, a Facebook-on is követheted a Koffein blogot! Koffein Volna kedved velem jógázni? Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!... Tovább »

Koffeinnel a tisztánlátásért

Hű, ez a cím vér öntelten hangzott, nem? De elárulom, hogy ezúttal nem saját tisztánlátónak vélt és mélyenszántó gondolattöredékeimet kívánom rátukmálni a kedves olvasóra, hanem a marylandi gyógyiskola tanulmányát, amelyben a szürkehályog kialakulásáért felelős galaktóz (igen, jól írtam) nevű anyaggal túlterhelt szerencsétlen sorsú bébipatkányokat vizsgáltak. >> csak a kutatások érdekelnek, ezért szeretném átugrani a bevezetőt… Tovább »

A kávézás 18 legfontosabb egészségügyi előnye

Jó reggelt, kedvesek! Utánanéztem kicsit, hogy mi az, amit a kávé biztosan jól csinál, még akkor is, ha az utóbbi 30 évben meglehetősen rossz volt neki a tudományos marketingje. Az ok, amiért a kávé trónjáról ennek ellenére ledönthetetlen maradt, kettős. Az egyik ok nyilvánvalóan az, hogy álmosak vagyunk és a kávé koffein tartalma (amiről már… Tovább »

5 dolog, amit bizonyosan nem tudtál a reggeli kávédról

A reggelek forró, szívmelengetően illatos frissítő itala a kávé, és az áldásos hatású koffeinje évtizedek óta vita és vizsgálódás tárgyát képezi egészségtudományos körökben. Milliók fogyasztják és milliók félnek tőle, de valójában ma már tudjuk, hogy a megfelelő minőségű, helyesen elkészített kávé fogyasztásának áldásos hatásai (értsd: életet ver belénk reggel) a legkevésbé sem egészségrombolónak, és számos… Tovább »

Terítéken a boldog csirke

Még mielőtt nagyon mélyen belemennék, szeretném leszögezni, hogy a terítéken lévő boldog csirke cím nem csupán egy erős költői túlzás, sokkal inkább paradoxon, hiszen olyan boldog csirke, amelyik terítékre kerül, egészen bizonyosan nem létezik, hiszen mire megvesszük, már egészen biztosan nem boldog, legfeljebb megboldogult. Ennek ellenére én bizony tegnap boldog csirkék tetemére vadásztam az egyik… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!