Koffein

Félsz a vihartól?

Képzeljétek, könyvet írtak belőlem!Bizony – az én kis életkémből, ami tulajdonképpen számomra sokszor elképesztően bonyolultnak tűnik, noha valójában bizonyára csak egy egyszerű élet, mint a többi, a mai világban afféle hétmilliárdos tömegcikk, mondhatni bagatell. Én mindenesetre nagyon szeretem, és boldog vagyok, hogy tudhatom, érezhetem, hogy mások számára is érdekes és érték! Persze, a könyv apropója… Tovább »

Mesebeli karácsony a Got Talent legÜTŐSebb csapatának Leventéjénél

Mielőtt végképp lemaradnék a lehetőségről, hogy kisemberként csak úgy róluk írogassak, úgy döntöttem, élek a lehetőséggel, amely közös főiskolás éveink által megadatott, és készítek egy interjút az immár a Hungary’s Got Talent döntőjébe is bejutott Talamba Ütőegyüttes egyik frontemberével, Zombor Levivel. Régen volt – 17 éve már, hogy először betettem a lábamat a debreceni, akkor… Tovább »

Mit tegyek a fa alá?

Minden évben eljátszom a gondolattal, hogy ha igazán létezne a Mikulás, akkor minden bizonnyal azt kérném tőle, hogy ajándék helyett a szeretteim kívánságlistáját tartalmazó leveleit pottyantsa a cipőmbe! De sajnos a Mikulás, ha van is, a hétvégen visszaszánkázott Lappföldre, én pedig tanácstalanságomban úgy döntöttem, kívánságlista helyett megajándékozom hasonló („cukrot-diót-mogyorót”-tal megtöltött) cipőben járó olvasóimat – nem… Tovább »

3 étel, amit biztosan soha nem kóstolnál meg, ha ezt megnézed!

A föld szép, nagy és kerek, az ember pedig – mintegy engedelmeskedve az isteni parancsnak – szaporodott és szokasodott rajta, betöltötte azt különböző, sokszor csodálatos, néha pedig rettenetes kultúráival, tradíciókkal a művészet minden területén, beleértve a konyhaművészetet is. Óvakodnék bármit is haszontalan barbár szokásként megbélyegezni, ám sokszor az, amelyik az egyik kultúra számára normális és… Tovább »

10 év – 16 kérdés jazzről, hivatásról és az életről

Alig pár hónapja laktam csak a hatodik kerületi szakadt bérházban felújított kis lakásomba, másodéves zeneművészeti főiskolásként, amikor egy fiatal nő leszólított a gangon: „te szoktál itt zongorázni?” Ő volt az, az akkor elsőéves jazztanszakos Vörös Niki, az idén 10 éves Vörös Niki Quartett énekese. Találkozásunkat követő két évben kétszer egymás után nyerte el az immár… Tovább »

Veled utazik a koffein, retron

Jó reggelt kedvesek! A kedvesem tegnap, az szülőknél töltött este bakelitdömpingjében (amelyről még képeket is készített – a két szélsőt – mert megszállottan fotóz) elszörnyülködött, hogy bizony az én életemből kimaradt a Fleetwood Mac, ami nem, egyáltalán nem egy újabb almareklám (apple), hanem egy igazi zenekar, mégpedig a ’70-es évekből! (a bejegyzés folytatódik a kép… Tovább »

Fontos vagyok! dokumentumfilm – Újabb találkozás

Néhány hete volt itt egy bejegyzés az “Életet ment, ha azt teszed, amit igazán szeretnél” címmel, amely a Fontos vagyok dokumentumfilmet mutatta be. És íme, elkészült a folytatás is, ezúttal Mónikával, és a második rész velem. Magáról a forgatásról, az interjúról, már megemlékeztem a Jóság barna lötty borítással című bejegyzésben. Ami viszont külön öröm számomra,… Tovább »

Valentin-napi hánykolódás oda-vissza

Szeretem a megosztó témákat és szeretek az árral szemben úszni, mert igen, minden lemeznek van egy másik oldala, és én akarom azt is lejátszani, hogy az emberek többé ne ítélkezzenek, hanem legyenek csak simán boldogok! Kedveseim! Most, miután elolvastam életem kétszázadik Valentin-nap ellenes magyar cikkét, egy szerintem a legkevésbé sem váratlan kérdés motoszkál a fejemben:… Tovább »

Jóság barna lötty borítással

Jajj-jajj, képzeljétek, szombaton benne lesz a képem a “népszabóban” (Dallos Csaba hívja így, akinek szép, új és hosszúcsövű a kamerája, amelyet tegnap használt először, velem, és mondtam, hogy feltétlenül megemlegetem itt, hogy én voltam neki az első, és a népszabós képen természetesen a kis megrontott Dendi is rajta van, tisztaságához méltó teljesen pucéran),  mert a… Tovább »

Csodálatos Hollandia magyar zenés(z) szemmel

…avagy ahol sohasem kopik le a festék a babaházakról… Hogy miért is nem kopik le a festék a tüneményes mézecskalács-házak országában a babaházakról? Mert nemes egyszerűséggel nincsen rajtuk. A keskeny utcafrontos 2-3 emelet magas mesebeli kunyhócskák falai egymást támogatva maradnak talpon a tengertől lopott föld nyughatatlan iszapján. Ha újraforgathatnám a Süsüt, a kastély körüli város… Tovább »

Közügy

Ki ne érezné úgy néha, hogy eltékozolta az életét, éveit, és úgy járt, mint a La Fontaine mesében a tücsök? Átmuzsikálta a nyarat, és most itt áll, nincs semmije, csak kétségbeesetten kapálódzik, hogy ne teljen nyomorúságban hátralévő élete. És amikor azt mondom “nyomorúság” és “eltékozolt évek”, akkor nem a pénzre gondolok – nem csak. Arra… Tovább »

“Életet ment, ha azt teszed, amit igazán szeretnél!”

Hallottatok már a Fontos vagyok projektről? Ez egy dokumentumfilm Földvári Barbara kulturális antropológus, és Dallos Csaba, a Miskolci Egyetem oktatója forgatják olyan emberek sorsának változásáról, túléléséről, akiknél valaha rákbetegséget diagnosztizáltak. És én most úgy döntöttem, médiatámogatom őket soxeretettel.   Barbi eredetileg nem is a rákbetegséggel akart foglalkozni, hanem mindenféle hirtelen 180°-os sorsfordulásokkal (pl. Midlife crisis?… Tovább »

Boromir, aki fél és nemes

Frodo… Milyen érdekes, hogy a Frodo név tartalmazza a japán “út” szócskát (do), amely minden harcművészeti út és spirituális gyakorlat nevének része! Nem, nem hiszem, hogy véletlen, és nem, nem hiszem, hogy Tolkien munkája bármilyen szinten is politikai utalásokat tartalmazna, sokkal inkább spirituális.  Amikor Frodo útra kel, épp csak felnőtté vált. Barátai és ellenségei pedig… Tovább »

Személyes mandalát monogramból?

“A mandala nem sorolható be az időbe, alig lehet az időben tanulmányozni, folyton arra hajlik, hogy bevonjon minket a közepébe, és ott, a középpontban bizony megszűnik a tér és az idő. A mandalák mindenütt ott vannak. Ott vannak a virágokban, a Napban, egymás tekintetében, hiszen a szem is egy mandala, méghozzá a legszebbek egyike…” Minden… Tovább »

„… a földöntúli zenei élmény biztos receptje” – 2. rész

Folytatás: Interjú H. Magyar Kornéllal, aki az indonéz zene kiemelkedő alakja Magyarországon 2014 május 13. 1. rész olvasásához kattide „A gamelán a földöntúli zenei élmény biztos receptje: a titkos fémötvözetből készült metallofon és gongskálák olyanfajta zenei többszólamúságot teremtenek meg, amely merőben eltér mindenféle nyugati mintától… A gamelánnak nincs kottája. A zene sokszor egy nagyobb keretbe… Tovább »

„… a földöntúli zenei élmény biztos receptje” – 1. rész

Interjú H. Magyar Kornéllal, aki az indonéz zene kiemelkedő alakja Magyarországon 2014. május 13.   „A gamelán a földöntúli zenei élmény biztos receptje: a titkos fémötvözetből készült metallofon és gongskálák olyanfajta zenei többszólamúságot teremtenek meg, amely merőben eltér mindenféle nyugati mintától… A gamelánnak nincs kottája. A zene sokszor egy nagyobb keretbe helyezett, tematikus kulissza, amelynek… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!