Koffein

Tündérország csodái felnőtteknek

Vendégbloggerünk: Bércesi András turisztikai szakember az írországi utazások csodáiról mesél

Bizonyára sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy mielőtt meglátogatunk egy országot, elképzeljük mi minden szépet fogunk látni és átélni; az is bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy a valóság teljesen más képet festett, mint mi a saját képzeletünkben. Írországgal kapcsolatban valahogy más az érzésem. Olyan, mintha a valósághoz képest messze elmaradna a képzelőerőm (pedig nem kell félteni 🙂 ).

  1. A táj olyan, mint a képeslapokon. Vagy mint a mesekönyvekben.

Olyan, mint amit gyerekkorodban elképzeltél a meseszőnyegen üldögélve. De tényleg: az ír vidék nem csak a képeslapokon szép, hanem valóban döbbenetesen, mesébe illően gyönyörű. Ha nem hiszed, pillants ide:

golfcolours24landscape5golf21sea2colourspubpuffinfortress3cuteseagullcastlewildlifepeople
< >
  1. Ráadásul minden „tündenyelven” van kiírva.

Habár az általánosan használt nyelv az angol, hivatalos nyelv az ír is, ezért itt lépten-nyomon különös feliratokon akad meg a tekinteted. Sőt! A sziget egyes részein – például a Dingle-félszigeten – a mindennapi életben is használatos az ír, ezért azon se lepődj meg, ha a dingle-i piacon sétálva netán valaki kelta nyelven érdeklődik tőled, hogy meghozta-e már az aznapi fogást a halárus?

  1. Látnivalókban és élményekben kimeríthetetlen

Amire számíthatsz: mesébe illő hegyek-völgyek, sziklás partvonalak és szigetek, évezredes kelta emlékek, titokzatos templomok, várak százai és színes házakból álló „tesz-vesz városok” – és a zöld szín valóban végtelen sok árnyalata!

  1. Itt él néhány a világ legcukibb élőlényei közül

A „kedves óriás” ír farkaskutya, a Kerry Bog póni vagy a Galway birka mind közéjük tartozik, de a lundák messze a legaranyosabbak! Ezek a kis színes csőrű madarak az Atlanti-Óceán szigetein élnek, és képtelenség levenni róluk a szemedet amikor a kis csámpás lábaikkal totyognak előtted J

  1. Az O’Sullivan-ek országa

Írországban járva előfordulhat, hogy a névmemóriád nem lesz túlzottan igénybe véve. Egyszer voltam egy faluban, ahol a lakosság nagy része vagy a John O’Sullivan vagy a Sean O’Sullivan név egyikét viselte (ráadásul, ha úgy vesszük, a Sean is a John egy variánsa). De ahelyett, hogy általánosításokba bocsátkoznék az írekkel kapcsolatban, csak annyit említenék, hogy minden bizonnyal társaságkedvelő emberek. Miért gondolom ezt? Nos, mert ebben az országban annyi pub van, hogy valószínűleg az egész lakosság elférne bennük, plusz mi, az idelátogatók is – kétszer. És ezek a kelták valahogy csordultig vannak zenével! Írországban a hangulatos pubokat és a varázslatos ír zenét nem lesz könnyű elkerülni – de nem is érdemes!

Te is álmodoztál már arról, hogy elutazol Írországba? Látogass el erre az oldalra, és váltsd valóra. Jó utat! 🙂

***

Tetszett ez a bejegyzés? Olvasd el a következőt is!

Ha szeretnéd, a Facebook-on is követheted a Koffein blogot!

Koffein
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!