Koffein

Szelfikkel tiltakoznak az érintettek a Rákliga kampánya ellen

Százak tiltakoznak már a daganatos betegek méltóságáért

Előző cikkemben már írtam arról, hogy mélyen megrendített és fel is háborított a Magyar Rákellenes Liga idei 1%-os kampányvideója. Azóta a Liga is nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy kampányuk nemzetközi irányelveket követ.

Segíts nekünk egy megosztással!

A TV2 Mokka című műsorában végre megszólalt Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke és Pálfi Norbert reklámszakember, akik szerint a film azt a célját, hogy figyelemfelkeltő legyen, mindenképpen elérte. Valóban, tele van vele a sajtó.

Pálfi Norbert reklámszakember annak ellenére, hogy mondandóját azzal kezdte, hogy “lényegében nyugodjunk meg, azért nincs tragédia” (pedig van, borzalmasan nagy tragédia van!), nyilatkozatában felrótta a Rákellenes Ligának és a videó készítőinek, hogy a videó több ízben is valótlant állít, megtévesztő, ezért nem felel meg a reklámokra vonatkozó törvényi előírásoknak.

A nyilatkozat borzasztóan szánalmas része, amikor a Rákliga képviselője nemzetközi statisztikákra és a Nemzetközi Rákellenes Unió irányelveire hivatkozva úgy nyilatkozik, egyáltalán nem bánták meg, hogy elkészítették ezt a videót, noha ezzel érintettek százezreit alázzák meg, jelenlegi és hajdani rákbetegeket és amiatt elhunytakat hasonlítanak bűnelkövetőkhöz. Különösen szánalmas, hogy az 1%-ot állítólag a rákbetegek gyógyítására, rehabilitációjára gyűjtik, ám a pénzt úgy tűnik, elébe helyezik a rákbetegek tiltakozásának, érzéseinek és jogainak.

Így tiltakozik az Ápolónő blog és az Anyám borogass! blog a Magyra Rákellenes Liga beteghibáztató kampánya ellen

 

Százak tiltakoznak a rákbetegek méltóságáért

A Liga nyilatkozatára azonnal reagált a “rákvilág” és a közvélemény, és az ítélet jobbára a “felháborító”, az “undorító”, a “vérlázító” és a “kikérem magamnak” között mozog, miközben a Liga a Facebook oldalán megköszönte előre is az érintettek megértését és a meg nem adott második esélyt. Úgy látszik, a Magyar Rákellenes Ligához még annak ellenére sem jutott el a közfelháborodás, mint üzenet, hogy erre a bejegyzésére is 220 felháborodott komment, 171 felháborodot reakció és minösszesen 14 lájk érkezett. Kimondom én, ha kell, még egyszer, kihangosítom, hátga meghallják: a második esély még a saját filmetekben is a megbánással kezdődik!

Megmozdult a Magyarországon évente mintegy 30 -40000 fővel (forrás) bővülő, rosszindulatú daganatos megbetegedésben érintettek “társadalma”. Túlélők, gyógyultak és gyógyulók, valamint elhunyt és élő rákbetegek hozzátartozói Facebook csoportot indítottak NEM VAGYOK VÁDLOTT néven, ahol e pillanatban is újabb és újabb szelfikkel tiltakoznak az érintettek a videó ellen. A csoport immár több 668 tagja követelik a kampányfilm eltávolítását, és azt, hogy a Magyar Rákellenes Liga nyilvánosan kérjen bocsánatot valamennyi érintettől. Az első adagból máris készült egy videó is (magam tákoltam a szintén rákban elhunyt Cseh Tamás dalára…)

Az üzenet:

“A RÁK NEM ÍTÉLET. A RÁKBETEG NEM VÁDLOTT. A RÁKLIGA NEM ÍTÉLHET. Követeljük valótlan tartalmával jogszabályt és személyiségi jogainkat sértő film mindenfajta közvetítésének azonnali leállítását, és azt, hogy a Magyar Rákellenes Liga nyilvánosan kérjen bocsánatot valamennyi rákbetegtől és hozzátartozóiktól, valamint a valaha rákban elhuny összes érintettől és hozzátartozóiktól”

Segíts nekünk egy megosztással!


A fenti videót a rákbetegek által a “NEM VAGYOK VÁDLOTT” Facebook csoportban posztolt képekből összeállította: Győrffy Éva, méhnyakrák érintett, önkéntes.

***

Tetszett ez a bejegyzés? Olvasd el a következőt is!

Ha szeretnéd, a Facebook-on is követheted a Koffein blogot!

Koffein
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!